Podczas ząbkowania powinno się dawać dziecku twarde pokarmy (np. skórkę od chleba, marchewkę), aby masowało sobie dziąsła i łagodziło niemiłe odczucia towarzyszące wyrzynaniu się ząbków. Podawane pokarmy powinny mieć stałą konsystencję, wymagającą gryzienia i żucia.
Od 3. roku życia można podawać pokarmy twarde, które wpływają na prawidłowy rozwój szczęk i uzębienia, a także wydzielanie śliny i soków trawiennych.
W diecie dziecka powinny się znaleźć: mleko, sery, twarogi, chude mięso, ryby, jaja, warzywa i owoce.
Powinno się ograniczyć pokarmy zawierające węglowodany (np. słodycze). Wywołują one niedobór witaminy B, a w konsekwencji brak białka w tkankach zęba i próchnicę. Zmniejszają one również spożycie pokarmów zawierających witaminy, białko i sole mineralne – składniki potrzebne dla zdrowych zębów.
Powinno się ograniczyć pokarmy, które mają lepką konsystencję (przyklejają się do zębów, są trudne do usunięcia).
Posiłki powinny być spożywane o stałych porach, około 5 razy dziennie. Powinno się ograniczyć podjadanie między posiłkami głównymi, gdyż częste jedzenie obniża pH w jamie ustnej, co sprzyja demineralizacji szkliwa.
Zastosowanie się do wskazówek wraz z regularnym myciem zębów po każdym posiłku, zagwarantują zdrowe zęby i wspaniały uśmiech!
Czy wiesz, że:
Z doświadczenia wiemy, że pierwsza wizyta u stomatologa jest najważniejsza. Od niej zależy późniejsze nastawienie małego pacjenta do leczenia i kolejnych wizyt.